top of page

MUSEUM VAN KLEEF

Lang, heel lang geleden, toen de straten nog gehuld gingen in de dikke dampen van de steeds meer oprukkende industrialisatie, bloeide er in het oude Haagsche centrum een fabriek van jenevers, bitterextracten en likeuren. Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse, opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef, is gevestigd aan de Lange Beestenmarkt, in het oude Centrum van Den Haag. Een grote verscheidenheid aan dranken werd er gestookt welke in de aangrenzende slijterij werden verkocht.

Van 1842 tot 1986 zijn alle dranken in distilleerderij Van Kleef geproduceerd. Tot 1986, het jaar dat van Kleef als laaste Haagse distilleerderij haar deuren sloot. Besloten werd de distilleerderij, gelegen aansluitend aan het orirignele 19e eeuwse winkelgedeelte volledig af te breken.

Dit i.v.m. het brandgevaar dat de productie van alcohol in het oude Haagse centrum met zich mee brengt. 


​De ruimte die nu de museumtuin vormt, was vroeger de distilleerderij. Onder de, in de tuin nieuw gebouwde bottelarij, liggen nog 8 ​alcoholkelders, die tezamen ruim 37.000 liter alcohol kunnen bevatten... 
 

​Na een grondige restauratie, waarbij het originele winkelinterieur in oude staat hersteld is, opende Van Kleef in 2000 wederom haar deuren. Combineer uw bezoek aan Van Kleef met een rondleiding door de voormalige distilleerderij. De rondleidingen (op papier) zijn gratis beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Laat u meevoeren langs drankorgels, originele koperen distilleerketels, stoomketels en leer hoe de oorsprong van de internationaal bekende gin in de Nederlandse jenever te vinden is. De verschillende jenevers, bitters en likeuren zijn ook te proeven. 

Op vrijdag, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om een proeverij met rondleiding te reserveren.

Openingstijden museum en winkel

Dinsdag - zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur

Zondag van 13:00 tot 18:00 uur

Van Kleef proeverij en rondleiding

Vrijdag (vanaf 10 gasten) om 12:00, 14:00 en 16:00 uur
Zaterdag om 12:00 en 14:00 

Zondag om 14:00 uur

Cocktailproeverij en rondleiding
Zaterdag om 16:00 uur 

Zondag om 16:00 uur

bottom of page